Game changers: verandert ook het beleidsspel?

In artikelen, blogs of gesprekken over mobiliteit valt nogal eens de term gamechanger. Gamechangers variëren daarin van een nieuw model auto tot een hyperloop, een vacuüm buis waarin mensen zich met een snelheid van 1200 km per uur in een voertuig voortbewegen. Deze presentatie, gehouden tijdens het symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het KiM, analyseert gamechangers in mobiliteit. Welke oorzaken veranderen het spel en voor wie verandert het spel? En wat is de rol van beleid daarin?

De ontwikkeling van de auto als gamechanger in de afgelopen 130 jaar blijkt eerder evolutionair dan disruptief. De opkomst van de auto toont de kenmerken van gamechangers die voor fundamentele veranderingen zorgen in de maatschappij en de rol die mobiliteitsbeleid daarbij speelt. Deze kenmerken zeggen iets over de mogelijke impact van een aantal nieuwe ontwikkelingen zoals de hyperloop, drones en de zelfreizende auto. Bij een andere grote gamechanger, de klimaatverandering, speelt het urgente publieke belang een grote rol.

Door naar de mogelijke impact en het urgent publiek belang te kijken bij nieuwe ontwikkelingen valt af te leiden wat de oriëntatie van beleid kan zijn bij toekomstige game changers.