Roel Faber: 'Via mijn stage ben ik de wereld van de mobiliteit ingerold'

Tijdens het zoeken naar een stageplek voor mijn masterscriptie kwam ik per toeval bij het KiM terecht. Ik kon daar aan de slag met een onderzoek naar de effecten van het weer op reisgedrag. Zo ben ik de wereld van de mobiliteit ingerold. 

In mijn eerste jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om mijn werk bij het KiM te combineren met een promotietraject aan de TU Delft. Voor mijn proefschrift gebruik ik verschillende complexe modellen om mobiliteitsgedrag in kaart te brengen. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in hoe we met bepaalde methoden (mogelijke) causale effecten kunnen identificeren. De combinatie van werken bij het KiM met het schrijven van een proefschrift biedt mij veel voordelen, zoals de samenwerking met onderzoekers van de TU Delft, inbedding in het beleid en het zien van de toepassingen van het onderzoek.

Meer integraal nadenken over mobiliteit en bereikbaarheid

Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van thuiswerken op de mobiliteit. Dat lijkt in eerste instantie rechttoe-rechtaan: meer thuiswerken leidt tot minder woon-werkreizen, en dus minder mobiliteit. Maar dat bleek niet zo simpel. Zo maken mensen die meer thuiswerken vaker andere reizen. Daarnaast wilde ik weten wie er dan thuiswerken. Dat blijken vooral ov-forenzen te zijn. Hierdoor is het effect van thuiswerken op het ov-gebruik veel groter dan het effect op het wegverkeer. Nadat we het rapport hadden gepubliceerd, heb ik gewerkt aan 2 wetenschappelijke artikelen die zijn verschenen in de wetenschappelijke tijdschriften European Journal of Transport and Infrastructure Research en Transportation.

Ik denk binnen het ministerie van IenW ook mee over de ontwikkeling en het gebruik van onze landelijke verkeers- en vervoersmodellen. Deze modellen worden gebruikt voor allerlei beleidsprocessen, zoals de Integrale Mobiliteitsanalyse. Ik vind het interessant te zien dat daar een omslag wordt gemaakt naar een meer integraal nadenken over mobiliteit en bereikbaarheid.

Van elkaar leren

Naast onderzoeker, ben ik voorzitter van ons vakberaad data & modellen. In dit vakberaad delen we de soms snelle ontwikkelingen op dit gebied. Zo kunnen we van elkaar leren over nieuwe ervaringen met bepaalde modellen of methoden. Ook nodigen we gastsprekers uit om onderwerpen verder toe te lichten, en bespreken we welke data we bijvoorbeeld nog missen. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor onze datascience-omgeving waar we gebruik kunnen maken van de programmeertalen R en Python. Voor mij zijn dit essentiële tools om onderzoek mee te doen. Ik zorg ervoor dat deze omgeving voldoet aan de wensen van de mijn collega-onderzoekers.

Academische diepgang gecombineerd met praktische toepassing

De combinatie van academische diepgang met de meer praktische toepassing in de beleidscontext wil ik graag in de toekomst vasthouden. De komende tijd leg ik mij meer toe op het verder versterken van de impact van mijn werk op beleid.