Marije Hamersma: 'Bij het KiM is veel ruimte voor je voorkeur wat betreft werkzaamheden, activiteiten en ontwikkeling'
Naast het doen van onderzoek, vond ik het altijd al leuk om na te denken over de relevantie hiervan voor beleid en praktijk. Toen na 7 jaar werken aan de universiteit het einde van mijn postdoc contract in zicht kwam, besloot ik om mij breder te oriënteren en buiten de academische wereld te kijken. Ik kende het KiM al een beetje via zijn onderzoeken en op congressen bleek dat 'KiM-mers' leuke mensen zijn! Ik solliciteerde met succes op een vacature en werk nu sinds 2017 met plezier bij het KiM, op het snijvlak van kennis en beleid.
Ik heb al aan veel diverse thema's mogen werken met verschillende collega's. Denk aan onderwerpen als het gebruik van de fiets, de beleving van de file, het opschalen van mobiliteitsinnovaties en het mobiliteitsbeleid in 2050.
Een van de onderzoeken waaraan ik met veel plezier heb gewerkt is die naar blijvende veranderingen in het thuiswerken en thuisonderwijs door de COVID-19 pandemie en de effecten daarvan op mobiliteit. We hebben verwachtingen en overwegingen in beeld gebracht aan de hand van data-analyse, focusgroepen met werkenden en studenten, en interviews met bedrijven en onderwijsinstellingen. Daarnaast hebben we verkend wat te doen om gewenste effecten na de COVID-pandemie vast te houden.
Kennis-aan-tafel
Ook leuk om te doen is het direct inbrengen van kennis bij beleidstrajecten. Bij het KiM noemen we dat Kennis-aan-tafel. Voorbeelden zijn de voorbereidingen voor een nieuwe Mobiliteitsvisie, of het beleidstraject gericht op vergroening van reisgedrag. De combinatie van onderzoekswerk en het verbinden van deze kennis met beleidsvorming maken mijn werkdagen dynamisch.
Coördinerende rol
Binnen het KiM is veel ruimte voor je voorkeur wat betreft werkzaamheden, activiteiten en ontwikkeling. Ik volg bijvoorbeeld regelmatig een cursus om mijn vaardigheden te verbeteren. In de afgelopen jaren heb ik naast mijn inhoudelijke werk als onderzoeker ook verschillende coördinerende taken verricht. Zo was ik betrokken bij de organisatie van onze jaarlijkse heidag en het jaarlijkse KiM-uitje. Daarnaast heb ik enkele jaren het samenstellen van het KiM-programma gecoördineerd. Ik organiseerde de gesprekken met de beleidsdirecties en zorgde samen met ons MT ervoor dat alle kennisvragen in dit jaarprogramma kwamen. Dit was overigens ook een goede manier om de beleidsomgeving, en vraagstukken die daar leven, beter te doorgronden. Sinds een aantal jaar coördineer ik daarnaast het proces richting ons jaarlijkse beeld van mobiliteitsontwikkelingen (afwisselend Mobiliteitsbeeld en Kerncijfers). Leuk om me daarin verder te ontwikkelen!
KiM-lunch
In mijn beginjaren bij het KiM organiseerde ik de wekelijkse KiM-lunch. Elke week bespreken we onder het genot van een broodje actualiteiten of inhoudelijke zaken. We nodigen ook regelmatig sprekers van binnen of buiten de organisatie uit. Een leuke manier om met veel mensen in contact te staan.