Nederlanders lopen veel vaker en verder dan 5 jaar geleden

De afstand die Nederlanders lopend afleggen is tussen 2019 en 2023 gestegen met 33%. Zij zijn vaker te voet onderweg en leggen daarbij een langere afstand af. Dit komt onder meer door de populariteit van ommetjes en wandelingen die sinds de COVID-pandemie sterk is toegenomen.

Gemiddeld liepen Nederlanders in 2023 1,1 km per persoon per dag. Hiervoor waren zij dagelijks ongeveer 17 minuten onderweg, zo blijkt uit de brochure 'Loopfeiten 2024' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Vrije tijd

Nederlanders lopen relatief veel voor vrijetijdsdoeleinden. Bij 30% van de keren dat Nederlanders te voet op pad gaan, gaat het om een ommetje of een wandeling. Ze lopen hierbij relatief ver, goed voor 55% van de totale afstand die Nederlanders te voet afleggen. Nog eens bijna een kwart (23%) van de afstand wordt gelopen voor andere vrijetijdsdoeleinden, zoals sporten of horecabezoek. 9% van de keren dat Nederlanders lopen is werk gerelateerd, goed voor 4% van de totale afstand die Nederlanders te voet afleggen.

Lopen is populairder in stedelijk gebied dan op het platteland

In stedelijke gebieden wordt relatief vaker gelopen dan in niet-stedelijke gebieden. In minder stedelijke gebieden lopen Nederlanders vaker voor recreatie, zoals een ommetje of wandeling door de natuur. In stedelijke gebieden lopen Nederlanders vaker om te winkelen en boodschappen te doen. Dat heeft onder meer te maken met de gemiddeld kleinere afstand tot winkels en supermarkten in stedelijke gebieden. 

In Zuid-Limburg wordt relatief veel gelopen, zowel in de steden als in de minder stedelijke gebieden. Dit komt vermoedelijk door het heuvelachtige landschap, waardoor het fietsgebruik in dit deel van het land relatief laag is.

Nog meer inzichten

De brochure Loopfeiten 2024 biedt nog meer inzichten. Zo toont de brochure hoe lopen verspreid is over de dag, hoe lopen verschilt tussen groepen en welke rol lopen heeft in het voor- en natransport van openbaar vervoer. Ook gaan de KiM-onderzoekers in op maatschappelijke effecten van lopen, zoals gezondheid, duurzaamheid en verkeersveiligheid.